Saturday, June 23, 2007

Lebih 500 sertai bantahan pengurniaan 'Sir' pada Salman Rushdie di Kuantan

Basiron Abdul Wahab Sat Jun 23, 07 12:31:58 PM
KUANTAN, 23 Jun (Hrkh) – Lebih 500 umat Islam berhimpun secara aman di perkarangan Masjid Al Fatah, selepas solat Jumaat, dekat sini membantah pengurniaan pingat ‘Knigh Bachelor’ (membawa gelaran Sir) kepada penulis novel ‘Surah Syaitan’ kelahiran India, Salman Rushdie.
Mereka meneriak slogan ‘jahanam...jahanam...jahanam Salman, Hidup Islam...Hidup Islam’ dan bertakbir sambil mengutuk kerajaan British yang mengurnikan darjah kebesaran kepada penghina Islam itu.
Berucap pada perhimpunan itu, Ketua Pemuda PAS Pahang Ustaz Nasruddin Hasan mencabar kerajaan Malaysia mengutuk tindakan British yang menghancurkan hati umat Islam itu serta memanggil Duta British ke Kementerian Luar untuk memberi penjelasan di atas pengurniaan pingat kebesaran kepada penulis novel surah syaitan itu.
Salman Rusdie, 60, anak seorang Muslim dilahirkan di Bomby pada 19 June 1947 dan bersekolah di Gereja Jhon Conon kemudian di King Kolej, Cambridge. Pada tahun 1988 dia menulis novel ‘The Satanic Versus (surah Syaitan) yang menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.
Pada 14 Febuari 1989 pemimpin Rupblik Islam Iran, Ayotullah Khomieni mengeluarkan fatwa supaya Salman Rusdie dihukum bunuh, Sejak itu Salman tidak muncul di khalayak ramai dan bersembunyi di Britain.
Nasruddin berkata, beberapa pemimpin negara Islam lain seperti Indonesia dan Mesir telah pun menyatakan bantahan terhadap tindakan kerajaan British itu tetapi kerajaan Malaysia sebagai pemimpin OIC hanya mendiamkan diri.
“Saya cabar kerajaan Malaysia menyatakan pendiriannya, panggil segera Duta Bistish untuk memberi penjelasan di atas tindakan biadab itu,” ujarnya.
Sementara itu, Pesuruhjaya PAS Pahang, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man yang turut berucap pada perhimpunan itu meminta kerajaan Malaysia mengambil tindakan diplomatik dengan memanggil pulang dutanya di London serta mengarahkan Duta British di negara ini pulang ke negaranya.
Beliau juga mahu, seluruh umat Islam mengambil tindakan memboikot barangan keluaran British sebagai bantahan keras terhadap tindakan ‘biadap’ kerajaan British itu, yang disambut dengan laungan takbir daripada orang ramai.
Menurut beliau, keberanian musuh menghina Islam adalah berpunca daripada kelemahan Islam yang tidak berkuasa.
Katanya apabila Islam tidak berkuasa (tidak memerintah) inilah yang terjadi, musuh-musuh Islam bukan memperlekehkan Islam malah menghina Islam, penganutnya dan menghina Allah SWT.
Justeru katanya, Islam mesti didaulatkan, golongan Islam mesti diberi kuasa memerintah supaya agama ini dapat dipelihara kesuciannya daripada penghinaan musuh.
Perhimpunan berakhir dengan pembakaran semua poster dan gambar Salman Rushdie diiringi dengan lauangan takbir. - mns

No comments: