Monday, November 20, 2006Halang roboh rumah: 20 penduduk Kg Berembang ditahan polis
Mon Nov 20, 06 05:30:27 PM Oleh Anis NazriKUALA LUMPUR, 20 Nov (Hrkh) - Lebih 20 penduduk Kampung Berembang, Ampang dekat sini, termasuk dua pelajar sekolah berusia 14 dan 16 tahun, dipercayai ditahan polis hari ini kerana menghalang rumah mereka daripada dirobohkan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).
Bagaimanapun pihak polis enggan mengulas dan mengesahkan penahanan mereka. Mereka yang ditahan dibawa ke Balai Polis Ulu Klang. Menurut sumber, antara penduduk ditahan ialah Adli Abd Rahman, Mamat Rajis, Fiqtriey Al-Hakimi, Ramacantiran, Ramalinggam, Thevarajan dan Letchumi Devi Doraisamy.
Turut ditahan semasa tindakan meroboh itu dua aktivis pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Chang Li Kang dan S Arutchelven.
Sebanyak 56 rumah dirobohkan penguat kuasa MPAJ setelah rundingan penduduk terbabit tidak berjaya biarpun nasib mereka mendapat perhatian Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) Dato' Siva Subramaniam yang turut berada di kawasan berkenaan.
Sebanyak dua jentolak digunakan untuk memusnahkan rumah-rumah mereka manakala empat trak pasukan Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dan satu trak meriam air (water cannon) turut kelihatan di tempat kejadian.
Sebelum ini pihak penduduk telah memohon supaya kerja-kerja meroboh ditangguhkan sehingga 30 April tahun depan. Akhirnya MPAJ terus memusnahkan tempat kediaman mereka pada jam tiga petang tadi.

1 comment:

aburazzi said...

apa nak jadi dengan khir toyo