Tuesday, July 10, 2007

Apa bising? Cabar saja Burmaa tunjukkan gambar Najib-Altantuya

Abdul Aziz Mustafa Tue Jul 10, 07 05:04:05 PM
KUALA LUMPUR, 10 Julai (Hrkh) - Naib Presiden PAS, Datuk Husam Musa meminta Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mencabar membuktikan Burmaa Oyunchimeg membuktikan dakwaan bahawa beliau pernah bergambar dengan Altantuya Shaariibuu dengan menunjukkan gambar berkenaan.
"Apa bising? ... Silakan! Tak perlu riuh rendah dan hiruk pikuk.
"Najib cabar saja sepupu Altantuya itu tunjukkan gambar berkenaan. Najib perlu membuat cabaran itu. Sepupu Alntatuya itu yang perlu difokuskan, bukan Tian Chua," katanya.
Beliau mengulas kemarahan Najib yang menyifatkan tindakan menyiarkan gambar superimposed beliau dan Altantunya adalah tindakan tidak bermaruah.
"...Sama ada Najib sendiri atau Pemuda Umno yang galak (atau berpura-pura) mempertahankan Najib (hendaklah) mencabar atau memujuk sepupu Altantunya itu mendedahkan gambar berkenaan. Kalau ada, ada. Kalau tidak - dakwaan itu habis disitu sahaja," kata Ahli Exco Kanan Kerajaan Kelantan itu.
Itu adalah cara yang patut dilakukan, katanya, jika Najib atau Pemuda Umno berani.
"Kenapa tidak ada cabaran itu?" beliau mempersoalkan.
Kepada Husam, Umno dan Najiblah yang memikul beban untuk membuktikan cerita pertemuan beliau dengan Altantunya adalah palsu.
"Caranya mudah sahaja. Tubuhkan satu jawatankuasa Ahli-ahli Parlimen, wakil kerajaan dan pembangkang dan berikan kuasa kepada jawatankuasa ini memerikasa dokumen perjalanan Najib keluar negara pada Ogos 2005, tarikh mereka dikatakan bertemu atau mana-mana tarikh yang berhampiran, hotel tempat beliau menginap di luar negara, rekod-rekod perjalanan Altantunya, kerana dikatakan Altantunya bertolak ke Eropah pada tarikh tersebut dari Malaysia, senarai tetamu hotel-hotel berkenaan di luar negara.
"Jika dua insan ini menginap di hotel yang sama, kemungkinan mereka bertemu adalah besar dan apa-apa rekod lain yang berkaitan. Dengan cara ini, rakyat Malaysia boleh memperolehi kebenaran dalam isu ini," kata beliau.
Dengan cara tersebut juga, katanya, maruah Timbalan Perdana Menteri boleh ditentukan dan maruah negara juga terjaga.
"Ada gambar atau tidak, yang penting, penegasan Najib mereka tidak bertemu boleh dibuktikan bukti benar atau tidak. Ayuh!," katanya.
Menurut Husam, Pemuda Umno sendiri tidak sukar melakukan cadangan ini.
"Lagipun, kalau gambar berkenaan memang ada, lambat atau bangat, rakyat Malaysia akan akhirnya dapat melihatnya juga," katanya.
Apa yang penting bagi Husam, jika benar keterangan sepupu Altantunya di mahkamah bahawa beliau pernah melihat gambar Najib bersama Altantunya, ia bermakna Najib mengenali Altantunya yang telah dibunuh dengan kejam.
Menurut beliau, gambar tersebut menjadi isu apabila Najib secara tegas sebelum ini menafikan beliau mengenali Altantunya atau pernah berjumpa atau berhubung dengannya.
"Isu asal adalah samada Najib bercakap benar atau tidak. Samada beliau pemimpin bermaruah atau tidak. Kalau beliau tidak pernah samasekali mengenali dan berjumpa Altantunya adalah benar, beliau bermaruah.
"Kalau beliau kata tak kenal tetapi tiba-tiba bergambar bersama, beliau tidak bermaruah. Bahkan ini akan membawa orang ramai memasang pelbagai imiginasi mengenai hubungan beliau dengan gadis Mongolia itu," katanya.
Timbalan Perdana Menteri sebelum ini dilihat bersungguh-sungguh menafikan bahawa beliau mengenali Altantuya dan berkata, "hanya lihat gambarnya (Altantuya) yang disiarkan oleh akhbar."
Bagaimanapun, kata Husam, mengenali Altantunya tidak semestinya bermakna Najib membunuh Altantunya atau terlibat dengan apa jua cara dalam pembunuhan itu.
"Juga tidaklah menjadi hina semata-mata seseorang mengenali Altantunya, termasuk Najib," katanya.
Untuk memastikan gambar berkenaan wujud atau tidak dan sama ada Najib mengenali Altantunya atau tidak, Husam mengajak semua pihak meneliti keterangan yang diberikan dalam mahkamah dalam perbicaraan pembunuhan Altantuya.
"Pada hari ke 10 perbicaraan baru-baru ini, ketika Burma Oyunchimeg memberi keterangan bahawa beliau pernah melihat gambar Najib bersama Altantunya.
"Jika pasukan pendakwa meluang sedikit masa meminta saksi menunjukkan gambar sedemikian di mahkamah untuk mempastikan samada dakwaan itu benar atau tidak, isu ini dengan sendirinya sudah terjawab," katanya.
Bagaimanapun, kata beliau, "kita terlepas peluang itu".

No comments: