Wednesday, February 28, 2007

PAS gesa Ketua Pengarah BPR letak jawatan - Ustaz Nasharudin

Wan Nordin Wan Yaacob Thu Mar 01, 07 06:26:12 AM
KUALA LUMPUR, 1 Feb (Hrkh) - PAS hari ini menggesa Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah (BPR), Dato' Seri Zulkipli Mat Nor melepaskan jawatan sementara siasatan ke atasnya dilakukan oleh pihak berkuasa memandangkan tuduhan ke atasnya mengakibatkan soal intergriti dan kredibiliti negara dalam pada kerajaan kononnya melaungkan slogan anti rasuah.
Kenyataan itu dibuat Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa dalam satu sidang medianya di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut dekat sini hari ini.Turut serta dalam sidang media itu ialah, Bendahari PAS, Dr Hatta Mohd Ramli dan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Dr Zulkifli Ahmad.
Timbul persoalan
Mengulas lanjut kes Zulkipli itu Ustaz Nasharudin berkata, isu itu menimbulkan banyak persoalan dan pertanyaan dikalangan rakyat, malah kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musah Hassan yang menyebut bahawa tuduhan ke atas Zulkipli sebenarnya telah dibuat lebih awal dari pendedahan bekas Pegawai Siasatan BPR, Mohammad Ramli Abdul Manan iaitu pada tahun 1997.
Namun meskipun katanya siasatan awam telah dibuat, persoalannya mengapa isu ini dipadamkan dari pengetahuan rakyat sejak tahun 1997 hingga kini, walaupun PAS tidak mengharapkan seluruh siasatan didedahkan, tetapi apabila kes ini membabitkan orang paling tinggi dalam BPR maka ianya perlu dihadapkan kepada pengetahuan umum, kata Ustaz Nasharudin.
"Kalau siasatan telah dibuat kita minta ia didedahkan, dan semua persoalan ini kita berpegang kepada prinsip perundangan Islam yang disebut, 'orang yang buat tuduhan perlu membawa bukti, dan orang yang dituduh kena mempertahankan tuduhan dengan bersumpah bahawa tuduhan ini tak benar'", katanya kepada wartawan.
Bagi PAS, jika Zulkipli mempunyai intergriti sebagai seorang yang amanah dalam menjaga soal intergriti, beliau seharusnya melepaskan jawatan sementara siasatan dilakukan ke atasnya.
Sementara jika siasatan telah dilakukan dan mendapati Zulkipli tidak bersalah, maka pihak yang menuduh juga tidak boleh dilepaskan kerana ia melibatkan intergriti serta maruah negara, katanya.
"Isu ini didedahkan tatkala pemimpin negara kni sedang membincangkan soal intergriti dan kempen anti rasuah dan perkara ini harus diselesaikan cepat, justeru kerajaan sendiri perlu serisu dan bertanggungjawab dalam hal ini."katanya.
Ada yang cuba disembunyi?
Mengulas mengenai pelantikan Zulkipli sebagai Ketua Pengarah BPR dengan beberapa kali kontraknya disambung meskipun ada kes dilaporkan membabitkan Zulkipli, Ustaz Nasharudin menyatakan, kerajaan seharusnya telah mendapat makluman mengenai rekod Zulkipli terhadulu sebelum lantikan.
"Dalam amalan kerajaan saya cukup pasti jika lantikan mana-mana jawatan tinggi dalam rekod dan maklumat dari pegawai cawangan khas (SB) dan sebagainya akan diberi kepada PM sebelum lantikan dibuat".
"Jika maklumat ini tak didedahkan kepada PM maka agensi kerajaan tidak buat kerja, tetapi jika ianya telah didedah kepada PM tetapi PM tidak ambil tindakan maknanya PM tiada intergirti dalam menangangi masalah rasuah dan skandal ini, ini memalukan negara,"katanya lagi.
Sementara itu Dr Zulkifli Ahmad pula menyatakan, tidak wajar dalam jangka masa 10 tahun dan dengan PM sendiri menang dalam Pilihan Raya 2004 dalam situasi dan kempen melawan rasuah tetapi isu membabitkan Zulkipli ini didiamkan begitu sahaja.
Malah beliau melihat soal mendiamkan isu itu hanyalah khabar buruk kepada soal ketelusan dan kempen melawan rasuah yang dijalankan oleh PM sendiri, katanya.
Sementara itu Dr Hatta pula menyatakan, meskipun Malaysia telah memiliki Institut Intergriti dan Pelan Intergiriti negara (PIN) selain debat perdana mengenai intergriti, namun isu Zulkipli ini memperlihatkan kerajaan sebenarnya tidak serius dalam memerangi rasuah.
"Ada usahah pihak tertentu untuk tutup kes kes ini, dan ini memalukan negara,"ujarnya tegas.
Sementara itu, Pengerusi Gerak, Ezam Mohd Noor yang dihubungi Harakahdaily hari ini mengecam sikap berdiam diri PM tatkala isu ini sedang hangat diperkatakan, dan tindakan itu menimbulkan kecurigaan memandangkan beberapa laporan yang dibuat Gerak terhadap PM dan Tun Mahathir tentang keterlibatan dua pemimpin ini dalam pengagihan kontrak kepada anak menantu masih tidak disiasat oleh Zulkipli.
Selindung laporan PM dan anak menantu?
"Gerak dan rakyat berhak mencurigai pelantikan Zulkipli yang dikatakan terbabit dengan beberapa laporan 'skandal' 10 tahun lalu dan terbaru oleh bekas Pegawai Siasatan Gred 45 BPR, Mohammad Ramli Abdul Manan.Kita bimbang jika lantikan ini dikatakan berdasarkan 'saringan', bagaimana seorang Ketua Pengarah BPR boleh dilantik di kalangan mereka yang bermasalah," katanya lagi.
Beliau juga melahirkan rasa curiga samada lantikan ini adalah untuk melindungi kes-kes salah laku pemimpin tinggi negara dan individu berkepentingan dalam negara termasuk anak menantu PM atau sebaliknya.
Baginya, lantikan yang dibuat oleh PM dan bekas PM ini boleh dipertikai malah satu siasatan ke atas tindakan itu boleh dibuat setelah ianya mencurigakan, katanya lagi.
Ezam cabar PM
Sehubungan itu Ezam mencabar PM segera menubuhkan suruhanjaya bebas bagi menyiasat kes-kes salah laku Zulkipli dan kes-kes yang membabitkan laporan rasuah dan kronisme yang dikendalikan Zulkipli termasuk laporan Gerak terhadap PM, dan bekas PM yang didiamkan BPR.
"Jika PM boleh menubuhkan Suruhanjaya DiRaja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis, mengapa tidak dalam kes membabitkan kredibiliti BPR yang kini diragui rakyat dan dunia,"katanya.
Selain itu Gerak juga mendesak PM menggantung sementara khidmat Zulkipli berikutan laporan ini kerana kredibiliti dan intergriti Zulkipli boleh dipertikai berdasarkan laporan terhadapnya, katanya.
Begitupun beliau melahirkan kebimbangan isu yang dimainkan media-media arus perdana ini hanya sementara sahaja, sebaliknya kes ini akan didiamkan kemudian apabila kemungkinan kredibiliti PM turut terheret dengan laporan ini nanti.
Akhbar harian hari ini melaporkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, kertas siasatan melibatkan Zulkipli yang dibuka 10 tahun lalu diserahkan semula kepada pejabat Peguam Negara hari ini.
Kes salah laku seks
Musa berkata, kertas siasatan itu berupa laporan polis yang dibuat oleh seorang ahli perniagaan wanita pada Julai 1997 di Balai Polis Cheras.
“Dalam laporan polis yang dibuat, wanita berkenaan yang ketika itu berusia 42 tahun mendakwa dipukul oleh Zulkipli ekoran beliau menolak untuk melakukan hubungan seks.
“Polis telah menyoal siasat semua pihak pada waktu itu termasuk pengadu yang mendakwa teman wanita Zulkipli dan beberapa saksi. Kes itu kemudian dianggap telah selesai,” katanya.
Ditanya apa yang dimaksudkan dengan ‘selesai’, Musa berkata: “Itu kena tanya Peguam Negara.
“Disebabkan kes itu ditimbulkan semula maka kita telah mengambil dan menyerahkan kertas siasatan tersebut kepada Peguam Negara untuk diteliti.
“Saya telah berjumpa dengan Peguam Negara pagi ini di pejabatnya bagi menyerahkan semula kertas siasatan itu untuk kegunaan beliau,” jelas beliau.
Isu mengenai dakwaan itu ditimbulkan Ezam melalui Gerak dalam satu idang medianya Isnin lalu di pejabatnya di Kelana Jaya.Ezam memetik satu surat yang dihantar Mohammad Ramli yang merujuk kepada kes salah laku seks dan penyelewengan membabitkan Zulkipli yang diserah kepada PM dan Ketua Polis Negara.
Zulkipli bekas Pegawai Tinggi Polis
Semasa laporan itu dibuat Zulkipli adalah bekas Ketua Polis Johor. Beliau memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah BPR pada 2001. Perkhidmatan beliau disambung secara pinjaman sebanyak tiga kali. Tarikh akhirnya di pejabat, difahamkan, ialah pada akhir Mac ini.
Sebelum menjawat jawatan dalam badan itu beliau adalah Ketua Polis Sarawak.
Menurut ketua polis negara itu lagi, pihaknya kini menunggu arahan selanjutnya daripada Peguam Negara berhubung kes itu.
“Terpulanglah kepada Peguam Negara (untuk tindakan seterusnya),” katanya.
Mengulas lanjut, Musa memberitahu, tiada laporan polis dibuat oleh mana-mana pihak berhubung kegiatan rasuah dan jenayah seksual yang dilakukan oleh Zulkipli.
Ditanya mengenai dakwaan bekas Pengarah BPR Sabah, Mohamad Ramli Manan bahawa Zulkipli memiliki harta yang tidak sepadan dengan sumber pendapatannya selain terbabit dalam aktiviti tidak bermoral dan aktiviti jenayah, Musa berkata, itu merupakan satu tuduhan baru.
“Jika ada laporan polis, kita akan siasat. Dalam kes ini, polis perlu meneliti sama ada perlu siasatan baru atau tidak,” jelasnya.

No comments: